2015. október 4., vasárnap

Fehérbab-gulyás pulykacombbal.


A bab az egyik legkedvesebb alapanyagom, így nem csoda, hogy szeretem a babgulyást is. Nem csak én, hanem az egész család. A babgulyás, pedig palacsintával komplett, bőséges hétvégi ebéd. Tudom, sokan így csináljátok saját konyhátokban is. Mivel még nem veszem ki teljes mértékben szerepemet az ételkészítésből, nejemre hárult ismét a feladat, hogy gondolkodjon a hétvégi ebéden. Szívesen teszi!
Úgy döntött, pulykacombbal csinálja a babgulyást. És nem csak pulykacombbal, hanem egy kevés füstölt sertéshússal is. Nem ártott neki! Kutyáink is örültek, mert a két combcsontot igazságosan el tudtuk osztani köztük. Tény, hogy imádom a babot minden változatában, és két egymást követő napon, két babos recept szerepel blogjaimban. Elférnek. Az egyik egy régebbi művem, hiszen elhatároztam, korábbi felelőtlenségemet korrigálom. Állandóan kerülnek elő újabb albumok, melyek egy adott régebbi ételem komplett fotósorozatait tartalmazzák, és most köteleztek rá orvosaim, hogy dolgoztassam kezeimet. Terápiás céllal, de egyébként is szívesen teszem. Láttatok volna két hónapja! Alig találtam el a billentyűket, nehezen ment az írás is. Már majdnem a régi vagyok, tehát reménykedem. Gyógyulás útjára léptem. Ha nem találnám hasznosnak, nem ülnék a monitor, és a billentyűk előtt, de receptjeinket csak így tudom megőrizni a jövő nemzedéke számára. Hátha egyszer még szükség lesz rájuk!
Egyenlőre gyerekcipőben járnak a 3D-s nyomtatott ételek, elterjedésükben egyhamar, forradalmi áttörés nem várható. Marad tehát a hagyományos úton történő ételkészítés, a főzés. Enni ugyebár, a tudomány jelenlegi állása szerint szükséges, étvágyunkat csillapítani kell, lehetőleg olyan ételekkel, amik nem csak küllemre, hanem ízre is közel állnak hozzánk. A babgulyás pedig igen finom, laktató étel. 
Ennyi, tőlem már megszokott hosszú duma után, térjünk rá végre a lényegre, a receptre. Erre vagytok kíváncsiak, nemde?

Hozzávalók:


1 kg. fehér bab,
1 kg. vegyes leveszöldség,
1,2 kg. pulykacomb, (2 db.)
1/2 kg. füstölt sertésoldalas,
5 kanál tejföl,
2 kanál liszt,
2 kávéskanál őrölt pirospaprika, 
kevés só,
néhány babérlevél,
kevés csombor (borsikafű)

A babot előző este beáztatjuk, másnap a füstölt hússal együtt feltesszük főzni nagy fazékban. (ehhez a mennyiséghez 12 literes fazekat használjunk) Kicsit később a pulykacombokat is tegyük a főzőlébe kevés sóval, néhány babérlevéllel és egy szál borsikafűvel együtt. (szárított, morzsolt is használható) Őrölt pirospaprikát szórunk a levesbe.
Míg fedő alatt főzzük, megtisztítjuk a zöldségféléket. Sárgarépát, petrezselyem gyökeret, vöröshagymát, esetleg zellert, és (vagy) karalábét adunk hozzá ízlés szerint. A fehér bab főzése kevesebb időt igényel, mint a tarkababé, vagy a vörösé, tehát hamarabb elkészül gulyásunk, mintha más alapanyagot használnánk. Mikor a hús kezd lefőni a csontról, hozzáadjuk a megtisztított, hasábokra vágott zöldségféléket. (a hagymát egészben, de ezt nem tálaljuk fel, hanem a végén kiemeljük) Ha a zöldségféléket nem hasábokban, hanem felkarikázva adjuk  a leveshez, akkor azok sokkal rövidebb főzést igényelnek, és ezt kalkuláljuk be a főzés idejébe. Mikor már a zöldségfélék is fővésnek indultak, liszttel elkevert tejföllel, amit kevés leveslével temperálunk, behabarjuk levesünket. A csontokról szépen lefőtt a hús, így azokat kiemeljük. 
Ízlés szerint tejföllel tálalhatjuk. 





Így tehát a viszonylag gyorsan elkészül a babgulyás, de közben bőven van idő kikavarni egy nagyobb adag palacsintatésztát is, ami mint tudjuk, kitűnően illik a babgulyás mellé. Azt aztán fahéjas, kakaós cukorral, vagy bármilyen lekvárral el lehet bátran majszolni. Én narancslekvárt tekertem bele. Jól is laktam!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése