2015. október 9., péntek

Hortobágyi palacsinta. Közép-Európa Isteneinek eledele.


Minden nagyanyó tanuljon meg palacsintát sütni! Ez az egyik fontos kívánalom, ha kedvébe akarsz járni már meglévő, vagy jövőbeli unokáidnak. 
A gyerekeket le lehet venni a lábukról, azt pedig extra mennyiségű palacsintával kell. Az idősebbeket is, (mint engem) de ahhoz másfajta, kisebb mennyiségű palacsinta szükséges. Mit tegyek, ha az édes ízeket nem kedvelem annyira? Engem mással lehet meghódítani.
Kedvencem a hortobágyi palacsinta! Nem eszek meg belőle sokat egyszerre, mert igen laktató. Nekem 2-3 db. bőségesen elegendő, egy ültő helyemben. Legfeljebb többször ülök asztalhoz. Nem vagyok felruházva isteni hatalommal, de a hortobágyi palacsintát én is szeretem. Zeusz, meg a görög joghurtot. Ő tudja! Nem evett még biztosan, hortobágyi palacsintát. 
Többnyire akkor szoktuk készíteni, amikor csirkepaprikás is hozzátartozik a hétvégi menühöz, ugyanis a melle, vagy a comb húsa hozzá az igazi. Maradék pedig mindig akad egy kevés, ha pedig nem így néz ki, többet készítünk eleve. Na meg ott a pörkölt szaft, amit elkeverek kevés tejszínnel, vagy tejföllel, fűszerekkel, és máris kész az ellenállhatatlan hortobágyi. Aztán lehet tekerni, vagy hajtogatni, ez csupán ízlés, megszokás kérdése. Mivel szinte minden esetben ugyanúgy készítem, mint azt két éve már monitorra vetettem, apró változtatásokkal, az akkori receptet osztom meg a következőkben.


Hozzávalók a paprikáshoz:

1 egész csirke
2 db. paradicsom
2 db. közepes paprika
1 nagyobb hagyma
5 db. fokhagyma, apróra vágva,

só, őrölt bors, őrölt pirospaprika,
2 ek. tejföl,

kevés zsír.

a palacsintához:
25 dkg. liszt 
1 nagy tojás
1,5 dl. tej
1 dl. szénsavas ásványvíz
1 csipet só


az öntethez:

200 g. tejszín, vagy tejföl, kevés tejjel hígítva,
1 evőkanál liszt a habaráshoz
1 kevés petrezselyem zöld, finomra aprítva
1 csipet só és bors

2 dl olaj a sütéshez.


A csirkéből, a hagymából, a fokhagymából, a paradicsomból, a paprikából tejfölös paprikást készítünk. A kicsontozott melle húsát egészben főzzük bele.
Az elkészült paprikásból kivett mellet ledaráljuk, vagy ha jól megfőztük, csak villával széttrancsírozzuk, kevés petrezselyemzöldet, és fűszereket, valamint pörköltszaftot hozzáadva.

A palacsinta hozzávalóit összekeverjük, majd serpenyőben, megsütjük őket.
A pörköltszaftból  keveset kivéve, az öntetet tejszínnel, liszttel behabarjuk, felforralva kicsit besűrítjük.
A darált, fűszerezett húst a palacsintákba töltjük, a mártással tálaljuk.




Ez tehát az ellenállhatatlan hortobágyi palacsinta elkészítésének furfangja. De nem csak maradék paprikásból, hanem direkt ezzel a céllal, darált húsból is csinálhatunk tölteléket. Akár bolognai ragu módjára is. Úgy is finom, de az már nem hortobágyi palacsinta, csak hasonló. Arról majd írok egy újabb receptet. Ha pedig már valaki a tűzhely előtt áll, ne ragadjon le néhány palacsintánál. A palacsintákat mással is meg lehet tölteni, nem csak darált fűszeres csirkehússal. De erről nem hinném, hogy bárkinek oktatást kellene tartanom! A palacsinta megsütve, még mielőtt bármivel megtöltenénk pedig sokáig eláll a hűtőben. Ha el nem fogy közben! Nálunk még más sem, nemhogy palacsinta nem romlott meg sohasem!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése