2016. május 22., vasárnap

A gasztronyugger álma / csirkefarhát, vagy csirkeaprólék leves.



Hosszú idők óta, a csirke legolcsóbb alkatrésze 
a farhát, vagy az aprólék.
Nem véletlen tehát, hogy akár több személy részére, már néhány száz forintból is szerény, de bőséges ebédet lehet készíteni ezekből az olcsó alapanyagokból. Annyira pofonegyszerű megfőzni, hogy az ember már-már szinte szégyelli leírni gondolatait róla, de mivel látom, hogy az idősebb korosztály is kezdi megismerni az internetezés rejtélyeit, miért ne írjak róla. Persze ez a közönség, nem csak komoly élettapasztalatokat szerzett az idők során, hanem az eltelt évek alatt, megtanult főzni is. Nekik tehát, szinte semmi újat nem fog mondani posztom. Éppen ebből a meggondolásból az írást nem csak a főoldalamon, hanem ugyanebben a formában, a kezdők számára fenntartott receptjeim közt is olvashatják a fiatalok, középkorúak, és idősek egyaránt.
A hó vége nem ismer korhatárt. Idősnek, fiatalnak egyaránt eljöhet, amikor szorít a nadrágszíj. (vannak persze kivételek, de nem nekik szól ez az írás!) Nálunk is többször előfordult már ez az állapot, nincs mit szégyenkezni miatta. "Szegény ember vízzel főz" - mondja a régi szólás, de hogy ne csak víz legyen a kondérban, jól jöhet a farhát, vagy a csirkeaprólék, mint a legolcsóbb alapanyagok egyike, és még csodás ízt is ad neki. Mint a kőleves a mesében. Személyenként, egy farhátból, vagy némi aprólékból, tehát igen finom leveskét lehet varázsolni. Azt azért javaslom, hogy ne csak egy adagot főzzünk belőle, hiszen hűtőben kitűnően tárolható, és lényegesen ízletesebb is, ha egyszerre több fő a fazékban, úgymond "van benne anyag is" Arról nem beszélve, hogy több alkalommal is fel lehet melegíteni a kiporciózott adagokat, így akár többször is jól lehet lakni vele. Szerényen bár, de elégségesen. Kisebb adagokban, még le is fagyasztható.
A farhát, és az aprólék, tehát igen szerény, de olcsó alapanyag. Azért, hogy némi jókedvet csináljak hozzá, leírom a recept előtt a következő vélt szellemességet;
"Nagymama mondj valami keményet! - Fagyasztott csirkefarhát."




Mindezek után jöjjön maga a recept, ami megdöbbentően hasonlít egy átlagos ragulevesre, csupán azzal a különbséggel, hogy nem kockákra vágott húsból készíti el az ügyes háziasszony, hanem a már sokat emlegetett farhátból.

Így készült:

Hozzávalók:


4 db. csirke farhát, esetleg 1 kg. csirke aprólék,
1 kg. vegyes leveszöldség (répa, fehérrépa, zeller, karalábé, 2-3 szem krumpli)
50 dkg. levestészta,
só,
néhány szem bors.



A húsokat (farhátakat, esetleg aprólékokat) többször átöblítjük, és hideg vízben feltesszük főni. Sót, kevés szemes borsot teszünk a vízbe, majd addig főzzük, amíg a hús kezd megpuhulni. Megtisztítjuk a zöldségféléket, majd a karikákra, vagy a hasábokra vágott (répa, petrezselyem gyökét, zeller, karalábé, krumpli) zöldségféléket is hozzáadjuk a leveshez. Adhatunk hozzá még egy jó marék friss, vagy fagyasztott, esetleg üveges, konzerv zöldborsót is. Amikor a zöldségek, és a hús is megfőtt, belefőzzük a levestésztát. A tésztával egy időben, apróra vágott petrezselyem zöldet is tehetünk a levesbe. Só helyett használhatunk ételízesítőt is.

Leves csirkeaprólékból.



Ha pedig véletlenül több pénzünk maradt a hó végére, elkészíthetjük a levest a csirke más, kicsivel drágább részeiből is, a leírtakhoz hasonló módon. Például darabolt egész csirkéből, aminek a nagyobb darabjait azután ki is ránthatjuk. De azért ezzel a levessel sem maradunk éhen. 

Hó vége ide, vagy oda!


1 megjegyzés: